- 18 Nisan 2025 - İBADET NİYET VE BAŞARI
- 14 Mart 2025 - KAYSERİ ÜNİVERSİTESİ’NDE BİR İFTAR
- 03 Mart 2025 - TALAS’TA BİR İFTAR SOFRASI
- 25 Şubat 2025 - -YENİ - SAKAR BABA VE ERBAKAN HOCA
- 05 Şubat 2025 - ZULÜM DEPREMİ TETİKLER Mİ?
- 22 Ocak 2025 - DUALARDA AĞLAMAK
- 04 Ocak 2025 - ANNEMİN MERHAMETİ
- 25 Aralık 2024 - KAPIDA BEKLEMEK
- 18 Kasım 2024 - MEVLANA VE HACI BEKTAŞ
- 11 Kasım 2024 - EYVALLAH DEDE
- 19 Ekim 2024 - ÇOCUKLARIMIZI NASIL KORUMALIYIZ?
- 09 Ekim 2024 - TEHLİKELERE KARŞI GENÇLERİ KORUMAK
- 30 Eylül 2024 - EMEL UZUN ÖMÜR KISA
- 24 Ocak 2024 - DÜN GAZİANTEP BUGÜN GAZZE (2)
- 29 Aralık 2023 - HAYVAN DENEYLERİ VE BOYKOT
- 24 Aralık 2023 - GEÇMİŞTE "GAZİANTEP" BUGÜN "GAZZE"

ÖĞR. GÖR. OSMAN UTKAN
-YENİ- NAMAZ VE BAŞARI
NAMAZ VE BAŞARI
Konya’da üniversite okurken, kıymetli gönül insanlarından Mehmet Şen Hoca bir sohbetinde namazla ilgili olarak bize tavsiyesi şöyle olmuştu: “Gençler! Namaz kılmak zorunuza gitse dahi kılın! Kılmaya çalışın!”
Bu hatıradan yola çıkarak namaz ve başarı arasında ilişkiler kurmaya çalışacağım. Namaza dair bazı hususların günlük hayatta uygulanması başarıyı da beraberinde getireceği düşünüyorum. Namazda gösterilmesi gereken hassasiyetin benzerini, bütün işlerimizde ve görevlerimizde gösterebilirsek başarı kendiliğinden gelecektir.
Başta sınava hazırlanan gençler olmak üzere, diğer bütün sınavlara çalışan kişiler için ve bütün işlerimiz için Mehmet Hoca’nın namaz için söyledikleri geçerlidir. Bazen çalışmak istemeyiz. Üstümüze bir ağırlık çöker. Hiçbir iş yapmak istemediğimiz zamanlar olur. Kolumuzu kıpırdatacak mecalimiz bile olmaz.
Böyle durumlar herkesin başına gelmiştir mutlaka. Bu gibi hallerde, nasıl ki her ne olursa olsun, zorlansak dahi namaz kılmamız gerekiyorsa işlerimize de bu şekilde yaklaşmak gerekir. Canımız istemese bile kalkıp çalışmamız bizim menfaatimizedir. Çalışmaya ara verilince tekrar o işe odaklanmak zor olabilir. Ama şeytana lanet getirip işe koyulmak kişinin tekrar adapte olmasını sağlayacaktır.
Nasıl ki bir kul namazı kıldığı zaman manevi olarak görevini yerine getirmiş olmanın huzurunu yaşar ve rahatlarsa normal hayatta da kişi üstüne düşen görev ve sorumlulukları yerine getirdiği zaman manen ve madden rahatlayacaktır. Aksi takdirde insanın önünde yapması gereken işler dağ gibi birikip durmaya devam edecektir. Bu da kişide ciddi bir stres kaynağı olarak duracaktır. Zorunlu ibadetlerimizi de yapmamız gereken işleri de bir önce yapıp arkaya atmak önümüzü açacaktır.
Namaza gerekli hassasiyeti göstermek dinimizin gerekliliklerindendir. İbadetlere azami derecede ihtimam göstermek lazımdır. Yaptığımız ibadetlere gösterdiğimiz özen insanın manevi olarak yükselmesini beraberinde getirir. Bu durum işlerimizi hakkıyla yerine getirmek noktasında da göstermek gerekir. İşimize ve görevlerimize adeta bir ibadet hassasiyetiyle yaklaşıp onu helal kılma gayretinde olmak gerekir.
Burada özellikle ilim ehlinin yaptığı işlere ibadet ediyormuş gibi hassasiyet göstermesi önem arz eder. Ders çalışan bir kişinin de bu hassasiyetle yaklaşması onu başarıya götürecektir. Fuat sezgin ile ilgi olarak “Bilimsel çalışmalar yaparken tıpkı ibadet eder gibi ya da namaz kılar gibi işine odaklanırdı.” diye söylenir. Bunu ilk duyduğumda çok etkilenmiştim. Bu yaklaşım işlerimi yapma konusunda bana rehberlik etmiştir.
Nitekim namazda odaklanmak çok önemlidir. Kişinin Allah’ın huzurunda olduğunun farkında olması ve ona göre okumalarını yapması gerekir. Tabi ki bu her zaman mümkün değildir. Yaptığımız ibadetlerden gafil olabiliyoruz. Aklımıza bin bir türlü şey gelip durur. Bedenimiz ve dilimiz namazdadır belki ama ruhumuz ve aklımız bambaşka yerlerde olabiliyor. Bu gibi durumları aşmak için farkındalık düzeyimizi artırmamız gerekir. Yani ne kadar namazda olduğumuzun farkına varabilir ve bu farkındalık süresini arttırabilirsek o kadar iyidir.
Namazda yaşanan bu gaflet hali ders çalışırken ya da bir şeyler okurken de olabilmektedir. Gözümüz metinde olduğu ve okuduğu halde aklımızın bambaşka yerde olduğu zamanlar yaşamışızdır. Namazda yaptığımız gibi olaya yaklaşmak başarıyı getirecektir. Farkındalığı arttırabildiğimiz kadar ölçüde fayda sağlanacaktır.
Namazda okurken hata yaptığımız zaman geriye dönüp tekrar doğru okuyup düzelterek geliriz. “Yanlış okuduk, devam edelim, gidelim” demeyiz. Düzeltme yapılıp öyle devam edilir. Yoksa namazda kusur ve kabahat edilmiş olur. Özellikle ders çalışırken, bir şeyler okurken ve diğer işlerimizde de hata yaptık, anlamadık ya da yanlış anladık; her olursa olsun işimizi düzeltmeden devam etmek doğru değildir. Namazda geriye dönüp düzeltme yapıldığı gibi, işlerimizi de geriye giderek düzelterek ilerlemek doğru olandır. Yanlışın üzerine bina edilen hiçbir iş başarıya ulaşamaz.
Bir de namazı kaçırıp kılamadığımız zamanlar olur. Böyle durumlarda kazalar devreye girer. Kılamadık diye namazın sorumluluğu kalkmaz üzerimizden. En kısa zamanda mutlaka kılınmayan namaz eda edilmelidir. Görevlerimiz ve sorumluluklarımız için de bu durum farklı olmamalıdır. Diyelim ki ders çalışıyoruz ve bir yolla çalışmaya ara verdik. O günün çalışılmayan kısımlarını bir an önce telafi etmek gerekir ki işimizden gücümüzden geri kalmayalım.
Aslına bakılırsa namaza gösterilen ihtimal manevi anlamda başarıyı getirirken; işlerimize, görevlerimize namaz nazarıyla yaklaşılırsa dünyalık işlerde de başarıyı gelecektir.
Henüz Yorum yok