Şarkın En Sevgili Hükümdarı Selahaddin'in Kudüs'ü Fethinin Yıldönümü

Haçlı Seferleri'nde tarihte örneği görülmemis bir vahsetle isgal edilen mübarek belde Kudüs, 88 yil Haçlı Krallği'nın işgali altında kalmıştır.
Sonraki yıllarda, bölgeye verdiği önem dolayısıyla 'Hadimü'l-Haremeyn" unvanı Verilecek olan komutan Selahaddin Eyyubi'nin hayattaki en büyük gayesi, Kudüs'ü işgal altından kurtarmaktır."Kudüs isgal altındayken ben nasıl gülebilirim?" diyerek hüznünü, başından 22 yıl boyunca hiç çıkarmadığı siyah sarıkla ifade etmiştir.
 
Siyasi açıdan zor bir dönemde, hem Eyyubi Devletini ayakta tutan, hem de haçlılarla mücadele eden Selahaddin, başarılı savaşlarla adım adım Kudüs'e yaklaşmış, "Hittin Zaferi" onun için fethin müjdesi olmuştur. 2 Ekim 1187'de kusattığı şehri, Komutan Balian'dan, şehre ve sakinlerine hiç zarar vermeden teslim almıştır.
Selahaddin, yıllardır hürmeti çiğnenen mübarek Mescid-i Aksa'yı elleriyle süpürmüş, müslüman kadınların hazırladığı ve Mescid-i Aksa'nin temizlenmesi için gönderdiği gül yağıyla 
yıkatmıştır.
 
Fethin sembolü haline gelen Nureddin Zengi'nin minberi, Kıble Mescidi'ne yerleştirilmiş ve ilk hutbede Enam suresi 45. ayet okunmuştur;
"Sonunda zulmeden kavmin kökü kesildi. Her türlü övgü, âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur."

1 Yorum

Osman özmen Gün

Osman özmen Gün

03 Ekim 2023
Kudüsü tekrar islam beldesi yapan aziz ve yüce komutan Selahattin Eyyübi’den Allahütealaa razı olsun. Yeniden islam beldesi olması için dua ve gayretlerimizi eksik etmeyelim.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler