Batının İkiyüzlülüğü Mide Bulandırıcıdır

Jonathan Cook

Elif Atabaş tercüme etti.

Batı’da, bir kez daha kuşatılmış Filistinlilerin İsrail tarafından bombalanması sırasında ‘İsrailli karşı saldırı’ terimi ile haklı çıkarılan bu büyük acıya sempati duyulamaz. Şu anda İsrail’e duyulan sempati, kalbi olan herkesin midesini bulandırmalı.

Bu, İsrailli sivillerin bu kadar çok sayıda ölmesi ve acı çekmesinin korkunç bir şey olmadığı anlamına gelmez. Ancak Gazze’deki Filistinli siviller, onlarca yıl boyunca İsrail’in tekrar tekrar saldırılarına maruz kaldı ve çok daha fazla acı çekti, ancak şu anda batılı politikacılar veya halklar tarafından ifade edilen endişenin en ufak bir kısmını dahi hiçbir zaman görmediler.

Batı’nın, Gazze kuşatması içinde ve çevresindeki topluluklarda yüzlerce İsrailliyi öldüren ve yaralayan Filistinli savaşçılara yönelik ikiyüzlülüğü apaçık ortadadır.

Gazze’de tıkanmış kalmış Filistinlilerin, 2007’de İsrail’in kara, deniz ve hava yoluyla başlattığı ablukadan bu yana tekrar tekrar karşılaştıkları vahşete oldukça benzer bir saldırıyı, İsrail’e karşı ilk kez gerçekleştirdikleri bir zamanı yaşıyoruz.

Batı medyası, Gazze’den gelen Filistinlilerin hapishane kaçışı ve saldırısını “eşi benzeri görülmemiş” olarak adlandırıyor ve İsrail’in tam 50 yıl önce Yom Kippur Savaşı sırasında hazırlıksız yakalandığı en kötü istihbarat hatası olarak nitelendiriyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Gazze’nin açık hava hapishanesini fiilen yöneten Hamas’ı “acımasız ve kötü bir savaş” başlatmakla suçladı. Ancak gerçek şu ki Filistinliler hiçbir şeyi “başlatmadılar”. Uzun bir mücadeleden sonra, eziyet edenlerine zarar vermenin bir yolunu buldular.

Netanyahu gibi Filistinliler için kaçınılmaz olarak “bedel ağır olacak”– özellikle siviller için. İsrail mahkumlarına cüretkarlıkları için en ağır cezayı verecektir.

Batı’dan İsrail tarafından bir kez daha öldürülen birçok Filistinli erkek, kadın ve çocuğa karşı ne kadar az sempati ve endişe duyulacağını göreceksiniz. Onların büyük acıları, “İsrail misillemesi” terimiyle gölgelenecek ve haklı çıkarılacaktır.

Gerçek Dersler

İsrail’in istihbarat “hatalarına” odaklanan mevcut analizlerin tümü, dikkatleri hızla gelişen bu olaylardan alınacak gerçek dersten uzaklaştırıyor.

İsrail tarafından uygulanan ve Gazze’deki Filistinlileri hayati ihtiyaçlarından mahrum bırakan ablukayı kimse gerçekten umursamadı. Hamas savaşçıları tarafından rehin alınan birkaç düzine İsrailli, neredeyse yirmi yıldır İsrail tarafından bir açık hava hapishanesinde rehin alınan iki milyon Filistinli ile karşılaştırıldığında çok küçük bir rakam olduğu ortadadır.

Gerçek şu ki, Gazze’deki Filistinlilerin İsrail tarafından “açlık rejimi”ne sokulduğu ortaya çıktığında kimse gerçekten umursamadı- yalnızca sınırlı gıda girişine izin veriliyordu ve bu da nüfusu neredeyse aç bırakacak şekilde yani en alt düzeyde hesaplanmıştı.

İsrail’in sahil şeridini birkaç yılda bir bombaladığı ve her seferinde yüzlerce Filistinli sivili öldürdüğü zaman, kimse gerçekten umursamadı. İsrail sadece buna “çimen biçme” dedi. Gazze’nin geniş bölgelerinin yok edilmesi, İsrail generalinin Gazze’yi Taş Devri’ne geri döndürme olarak övündüğü, “Dahiya doktrini” olarak bilinen askeri bir strateji olarak resmileştirildi.

İsrail keskin nişancılarının, İsrail tarafından hapsedilmelerine karşı protesto etmek için dışarı çıkan hemşireleri, gençleri ve tekerlekli sandalyedeki insanları hedef aldığı zaman kimse gerçekten umursamadı. Bu keskin nişancılar, protestoculara bacaklarına veya bileklerine rastgele ateş etme emri aldıktan sonra, binlerce kişi sakat kaldı.

Batı’nın, Filistinli savaşçıların ellerinde İsrailli sivillerin ölümüne duyduğu endişe oldukça rahatsız edici. Geçtiğimiz 15 yıl boyunca İsrail’in Gazze’ye yönelik tekrarlayan bombardıman kampanyalarında yüzlerce Filistinli çocuk ölmedi mi? Onların hayatları İsraillilerin hayatları kadar değerli değil miydi? -ve eğer değilse, neden değildi?

Bu kadar uzun süren duyarsızlık sonrasında, Filistinlilerin nihayet İsrail’in insanlık dışı ve on yıllarca süren politikasını etkili bir şekilde yansıtan bir yol bulmasından dolayı, batı hükümetlerinden ve medyasından süzülen dehşet ve korkuyu anlamak zor.

Bu yaşananlar, maskeyi yırtıyor ve Batı başkentlerinde ahlaki endişe kisvesi altında gizlenen ırkçılığı açıkça ortaya çıkarıyor.

Damıtılmış İkiyüzlülük

Bu ikiyüzlülüğü damıtan isim, Ukrayna’nın başkanı Volodymr Zelenskiy’dir. Geçen hafta sonu, o da Twitter’dan uzun bir mesaj paylaşarak Filistinlileri “teröristler” olarak kınadı ve İsrail’e sarsılmaz desteğini sundu.

Dedi ki, “İsrail’in kendini savunma hakkı tartışmasızdır” ve “Dünya, terörün herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda yaşamı tehdit etmeye veya boyun eğdirmeye çalışmaması için birlikte ve dayanışma içinde olmalıdır.”

Gerçeğin tersine döndürülmesi nefes kesici gerçekten. Filistinliler, İsrail’de “hayata boyun eğdirmek” gibi bir güce sahip değiller. Birkaçı, kafeslerinden kısa bir süreliğine kaçmayı başarsalar bile, böyle bir güçleri yok. İsrail, on yıllardır Filistinlileri hayata boyun eğdirmiştir.

Görünüşe göre Zelenskiy’nin veya onun himayesindeki batı başkentlerinin gözünde, “terörizmin” her türlüsü eşit değil. Onlarca yıldır Filistinlilerin yaşamlarını bir azap haline getiren İsrail’in yaptığı devlet terörizmi değil kesinlikle.

İsrail, işgal ettiği ve denetlediği Filistinlilerin bulunduğu topraklarda nasıl “şüphesiz” kendini “savunma” hakkına sahip oluyor? O zaman Rusya’nın da Ukrayna’nın topraklarını Rus işgalinden kurtarmak için atılan darbelere “karşılık” verme amacıyla Ukrayna şehirlerini vurduğunda “savunma hakkı” iddiasını eşit bir şekilde öne sürmesi gerekmez mi?

benzerliklerini anlamak neden bu kadar zor onlar için?

Cesur Kaçış

Bu hafta sonunda yaşananlardan çıkarılacak, birbirine zıt iki ders bulunmaktadır.

İlk olarak, insan ruhu sonsuza dek bir kafeste tutulamaz. Gazze’deki Filistinliler sürekli olarak zincirlerinden kurtulmanın yeni yollarını buluyorlar.

Onlar bir tünel ağı inşa ettiler fakat çoğu İsrail tarafından tespit edildi ve yok edildi. Daha da sofistike füze engelleme sistemleri tarafından vurulan roketler ateşlediler. Ağır tahkim edilmiş çitler etrafında topluca protestolar yaptılar, bu çitler İsrail tarafından korunmaktadır, en üstünde de namlulu kuleler vardır- ancak keskin nişancılar tarafından vuruldular.

Şimdi cesur bir kaçış gerçekleştirdiler. İsrail, sadece “misilleme” olarak, tabii ki, sıkı sıkıya bir abluka altındaki Gazze’yi kitlesel bombardımanlarla boyun eğmeye zorlayacak. Filistinlilerin özgürlük ve onur arzusu azalmayacak. Muhtemelen daha da vahşi bir direniş biçimi ortaya çıkacaktır.

Ve bu vahşiliğin en fazla sorumluluğunu üstlenen taraflar, İsrail ve onu bu kadar köle gibi destekleyen Batı ülkeleri olacak, çünkü İsrail, onun yönetimi altında yaşamaya zorladığı Filistinlilere vahşice muamele etmeyi bırakmayı reddediyor.

İkinci ders ise İsrail’in, sürekli olarak Batılı destekçileri tarafından hoş görülmesine rağmen, yukarıdaki temel gerçeği içselleştirme konusunda hala bir teşviki olmadığıdır. Şu anki faşistler ve Yahudi üstünlükçüler hükümetinin retoriği özellikle çirkin olabilir, ancak tüm siyasi görüşlerden İsrailliler arasında Filistinlilerin hala baskı altında tutulması gerektiği konusunda geniş bir fikir birliği vardır.

İşte bu nedenle sözde muhalefet, uzun süredir kuşatma altında olan Gazze bölgesine askeri saldırı yapılmasını ve “onlara bir ders vermek” için daha fazla Filistinli sivilin öldürülmesini desteklemekte tereddüt etmeyecektir. Dersin içeriği ise Filistinlilerin sürekli aşağılanması ve hapsedilmesi dışında bir şey değildir.

Şu an “iyi İsrailliler” -muhalefet liderleri Yair Lapid ve Benny Gantz – Neyanyahu ile “acil birlik hükümeti” kurma konusunda görüşmelerde bulunuyorlar.

Hangi “acil durum”? Filistinlilerin kendi vatanlarında özgür yaşama hakkını talep etmeleri acil durumu mu?

İsrailliler ve Batılılar, Filistinlilerin baskıya direnmelerini haklı çıkarmak ve onlara direnme hakkı tanımamak için zihinsel jimnastiklerine devam edebilirler. Ancak ikiyüzlülükleri ve kendi kendilerini aldatmaları, dünyanın geri kalanı için açığa çıkmış durumda.

https://kudusarastirmalari.org/batinin-gazzenin-cikisina-yonelik-ikiyuzlulugu-mide-bulandiricidir/Jonathan Cook, İsrail-Filistin çatışması hakkında üç kitabın yazarıdır ve Martha Gellhorn Özel Gazetecilik Ödülü’nün sahibidir. Websitesi ve blogu www.jonathan-cook.net adresinde bulunabilir.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler