Cenin Mülteci Kampı

Cenin mülteci kampı,1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında ve sonrasında evlerinden kaçan veya evlerinden sürülen Filistinlileri barındırmak için 1953'te kuruldu.İsrail'in kurulduğu 1948'ten önce tarihi Filistin topraklarında 1 milyon 400 bin Filistinli yaşıyordu. 

İsrail'in kuruluşuna giden süreçte silahlı Siyonist çeteler tarafından düzenlenen terör saldırıları nedeniyle yaklaşık 800 bin Filistinli evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Söz konusu dönemde Filistin'de zorunlu göçe maruz kalan köy ve şehirlerin sayısı 1300'e ulaştı. İsrail güçleri o tarihlerde Filistinlilere ait ele geçirdiği 774 şehir ve köyden 531'ini tümüyle yıktı.

Bugün Cenin Mülteci Kampı gibi mülteci kamplarında yaşayan Filistinliler , bu kamplarda, yoksulluk, nüfus yoğunluğu ve yetersiz altyapıyla karakterize edilen sosyal ve ekonomik bir hayat yaşıyor.

Tüm bu zorluklar yetmezmiş gibi İrail'in 1948'de topraklarından sürdüğü ve şimdi yeni bir tehcire maruz bıraktığı bu Filistinliler için Nekbe, 75. yılında da işgal altındaki Filistin'de devam ediyor.

Cenin Belediye Başkanı Nidal el-Ubeydi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun saldırılarının Cenin'de 4 bin Filistinliyi yerinden ettiğini belirterek Cenin Mülteci Kampı'nda 13 bin Filistinlinin, "elektrik,su ve temel hizmetlerden mahrum şekilde mahsur kaldığını" söyledi.

Kamptaki insani durumu "felaket" şeklinde tanımlayan Ubeydi, şöyle devam etti:

"Cenin Mülteci Kampı'ndaki manzara deprem felaketi gibi. Görüntüler Filistinlilerin yaşadığı Büyük Felaket'i (Nekbe) hatırlatıyor, yıkım, altyapının iş makineleriyle moloza çevrilmesi. Su, gıda ve hijyen yok."

Etiketler : ,,,

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler