ADNAN KALKAN

DOĞU SEFERİ: DEĞERLER EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI VE SUFFE - NİZAMİYE MEDRESELERİ

Öğretmenlik mesleği, bir nesil yetiştirmenin yolunu açan en önemli meslektir. Bu mesleği icra eden öğretmenler, milli ve manevi değerlerle donanırlarsa, bir nesli ihya ederler. İhya ettikleri nesil ise bir medeniyet inşa eder.

Değerli dostum, ağabeyim Prof. Dr. Halim Ulaş Bingöl'de, öğretmenlere yönelik değerler eğitimi üzerine bir çalıştay yapılacağını söyledi. Benden de sosyal medya ve dijital bağımlılığın değerlerimize etkisi üzerine bir konuşma yapmamı istedi. Ardından Erzurum'a geçeceğimizi ve orada ikinci bir çalıştay gerçekleştireceğimizi belirtti.

Prof. Dr. Halim Ulaş, Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Prof. Dr. Yunus Çengel, Prof. Dr. İrfan Küfrevioğlu, Doç. Dr. Sinan Başar, Ahmet Kavlak, Kasım Takım, eğitimci Cevdet Yılmaz ve formatör Ali Oflu, Bingöl'deki çalıştaya konuşmacı olarak katıldılar. Alanında uzman bu ekip, dertli ve bir nesil yetiştirmek için mücadele eden hocalardan oluşuyordu.

27-29 Ağustos tarihlerinde Bingöl'de, 30-31 Ağustos tarihlerinde ise Erzurum'da yapılacak çalıştaylara katılmak üzere çarşamba günü yola çıktım. Evvela, uzun süredir nesil yetiştiren Diyarbakır Suffe Medreseleri Yönetim Kurulu Başkanı Seyda Molla Tayyip Elçi Hoca’yı ziyaret edip duasını aldıktan sonra Bingöl'e geçtim. Burada, bir nesil yetiştirmeyi mefkure edinmiş öğretmenlerle bir araya geldik. Bu öğretmenler, gençlikteki olumsuz gidişatın farkında olup, bir neslin ancak inanç ve değerlere sahip olursa hem kendine, hem ailesine, hem de vatanına, milletine, ümmete ve insanlığa faydalı olacağına inanan öğretmenlerdi. Hiçbir maddi beklenti içerisine girmeden nesil yetiştirmeye çalışan bu öğretmenlerle çalışmak büyük bir onurdu.

Bingöl'de teknoloji bağımlılığı ve bilinçsiz medya kullanımının zihin tahribatına etkisi ve bilinçli kullanımın değerlerimize etkisi üzerine konuşmamızı gerçekleştirdik. Bingöl'de 3 gün boyunca çok verimli bir çalıştay yapıldı.

Bingöl çalıştayından sonra Erzurum'a doğru yola çıktık. Erzurum'a gideceğimiz bilgisi üzerine, Nizamiye Medreseleri ve Nizamiye Kur'an Kursu müderrisleri ve talebeleri, Şevket Gökşan Hoca Efendi’nin talebi üzerine bizden birer seminer istediler. Bunun üzerine müderrislere "Etkili İletişim ve Öğretmen Sanatı", talebelere ise "İnanç İnsanı Diri Tutar" konulu konferanslar verdik. Yaz tatilini dijital oyunlar karşısında geçirmektense ilim öğrenip hem dünya hem ahiretini kurtarmaya çalışan bir nesille karşılaştım. Nizamiye Medreseleri, bu vatanın evlatlarını her türlü olumsuzluk ve problemden muhafaza etmek için ciddi mücadele eden, adeta doğudan doğan bir güneş gibi fedakârca nesil yetiştiren bir kurum. Hem müderrisleri hem de sosyal ve fiziksel çevresiyle, bir zamanlar Selçuklu'da Nizamülmülk tarafından açılan ilim ve irfan yayan kurumlar misali önemli bir vazife görüyor.

  

Yazarın Diğer Makaleleri