Cahit SUCİ

KUDÜS YAZILARI 3

Ülkemizde ve dünyanın birçok ülkesinde orman yangınları, sel, deprem gibi afetler yaşanıyor can ve mal kayıplarına yol açıyor. Elbette içimiz acıyor. Bir diğer afette Filistin topraklarında yaşanıyor. Yıllardır Siyonist İsrail tarafından Filistin toprakları sistematik bir şekilde işgal ediliyor, Filistinliler yaşadığı topraklardan baskı ve zulümle uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Yeri geliyor evleri başlarına yıkılıyor, yeri geliyor gerekçesiz bir şekilde tutuklanıyor, yeri geliyor Mescid-i Aksa işgal ediliyor. Bu afet ne sele, ne yangına ne de depreme benziyor. Sel sonrası yaralar sarılıyor, yangına müdahale ediliyor sonrasında yaralar sarılıyor, deprem sonrası yaralar sarılıyor. Ancak Filistin topraklarındaki afete bir türlü müdahale edilmiyor. Siyonist/işgalci İsrail’in Filistin topraklarında yaptıkları hukuksuzluğa, katliama, işgale yeterince ses çıkarılamıyor. Bu mesele elbette ki başta Müslümanların dünyadaki bütün Müslümanların meselesi olmakla birlikte tüm dünyanın da meselesidir. Bu zulüm, katliam ve işgal durdurulmadıkça insanlık asla huzur bulmayacaktır. 

Filistin topraklarındaki bu İsrail sorunu ile ilgili elbette birçok şey yapılabilir. Yapılmalıdır da. Peki ne yapılabilir? Bu yazımda yapılabilecek çalışmalar hakkında bazı düşüncelerimi paylaşacağım.

  • Samimi bir niyet ve güçlü bir irade ortaya konmalıdır
  • Kudüs, Gazze, Mescid-i Aksa, El Halil v.b platolar kurularak bu alanda senarist, yönetmen ve yapımcılar teşvik edilerek ve desteklenerek film ve diziler çekilmelidir.
  • Konu ile ilgili kısa film yarışmaları teşvik edilmeli ve desteklenmelidir.
  • Animasyonlar, çizgi filmler yapılmalı ve desteklenmelidir.
  • Üniversitelerde Kudüs Kürsüleri, Kudüs Araştırma Merkezleri ya da enstitüler kurulmalı var olanların daha aktif çalışmaları sağlanmalıdır.
  • Konu ile ilgili yüksek lisans ve doktora tezleri teşvik edilmeli ve desteklenmelidir.
  • Küresel Kudüs Fonu oluşturulmalı ve Filistin’e her türlü destek ve yardım sağlanmalıdır.
  • Milli İrade Platformu, STK Platformu gibi Türkiye Kudüs Dayanışma Platformu oluşturulmalıdır.
  • İlk, orta ve lise öğrencilerine yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı, Kudüs köşeleri, Kudüs gazeteleri çıkarmaları teşvik edilmeli var olanlar geliştirilmelidir.
  • Kudüs Şurası toplanmalı ve her yıl yapılanlar ve yapılacak olanlar ciddi bir şekilde değerlendirilmelidir.
  • Kudüs, Mescid-i Aksa, Gazze başta olmak üzere tüm Filistin topraklarındaki haksızlık ve hukuksuzluklar belgelenerek uluslararası kurum ve kuruluşlar harekete geçirilmelidir.
  •  Bu konuda Cumhurbaşkanımızın diplomasi faaliyetleri desteklenmeli ve teşvik edilmelidir.
  • Kudüs Barış Gücü çağrısı güçlü bir şekilde dile getirilmelidir.
  • Kudüs, Mescid-i Aksa, İsrail sorunu, Filistin meselesi konularında yazılmış olan kitaplar derlenerek bir Sanal Kudüs Kitapları Kataloğu hazırlanmalı ve ihtiyaca göre güncellenmelidir.
  • Sorularla Kudüs, sorularla Mescid-i Aksa, sorularla İsrail, sorularla Filistin v.b broşürler hazırlanarak konu güncel tutulmalıdır.
  • Konu ile ilgili içerikler üretilerek, içerik üretimleri teşvik edilip desteklenerek sosyal mecralarda yayımlanmalıdır.

Elbette daha birçok şey ilave edilebilir.

Bu maddeler arasında en acil ve öncelikli olarak gördüğüm Kudüs Fonu’nu önemsiyorum. Katil İsrail sistematik bir şekilde Filistin topraklarında yıkım yapıyor. En son Gazze saldırısında ikibin bina ve dört cami yerle bir edildi. Takdir edilmelidir ki abluka altında açık cezaevine çevrilmiş, metrekareye en fazla insanın düştüğü Gazze’de yıkılan yerlerin yapılması çok da kolay değildir. Diğer taraftan ağır vergi yükü altında mücadele verilmektedir. Topraklarına dönmeyi bekleyen yüzbinlerce Filistinli var. Bunların geri dönüşü elbette ki hazırlık gerektirecek bir durumdur. Ayrıca Filistinlilerin kendilerini savunması açısından böyle bir Kudüs Fonu’na ihtiyaç vardır.

Zamanında atılması gereken adımlar atılmazsa gecikme kaçınılmaz olacaktır. Her gecikme sorunu daha içinden çıkılmaz ve çözülmez hale getirecektir. Mesele önemlidir ve biran önce harekete geçilmelidir.

Cahit SUCİ

Karaman Kudüs Platformu Sözcüsü

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri