Mescid-i Aksa Yangınının Yıldönümü

 
21 Ağustos 1969 tarihinde Michael Dennis Rohan isimli bir fanatik, uzun süredir üzerinde çalıştığı kirli planını gerçekleştirerek, Mescid-i Aksa'yı ateşe verdi.
 
Yangından önce günlerce Müslüman kılığında Mescid-i Aksa'ya keşif için gelen Rohan, her gelişinde yangında kullanacağı malzemelerden bir kaçını yanında getirerek Kıble Mescidi'nin minberine saklıyordu.
Rohan, zannedilenin aksine bir Yahudi değil "Churc Of God" isimli bir evanjelist hristiyan tarikat üyesidir. Mescid-i Aksa'yı yakarak Mesih'in gelişinin hızlanacağına inanan Rohan, işgal devleti İsrail tarafından eylemi sebebi ile yargılanmış, ancak akıl hastası olduğu gerekçesi ile hiç bir ceza verilmeden sınır dışı edilmiştir.
Yangında, Selahaddin Eyyubi minberi olarak bilinen ünlü minber ve mescidin önemli bir bölümü yok olmuştur. 
Selahaddin Eyyubi minberi, aslına sadık kalınarak Amman'da yaşayan iki Türk kündekârı ustası Recep Elitok ve Mehmet Ali Uçar'ın  çalışması ile 2007 yılında tekrar yerini aldı.
Mescid-i Aksa yangını sonrası Eski adı İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) olan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İslam ülkeleri tarafından 25 Ağustos 1969 tarihinde kurulur. Teşkilat bünyesinde Kıble Mescidi’nin onarımı için oluşturulan fon sayesinde, işgal sonrası Mescid-i Aksa ile ilgilenen Kudüs İslam Vakfı aracılığıyla restorasyon işlemleri tamamlandı.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler