Sağlık Yetkilileri Gazze'de Salgın Hastalıkların Hızla Yayıldığını Açıkladı

Gazze Şeridi'ndeki bir sağlık yetkilisi, aşırı yığılma ve temiz su eksikliği nedeniyle salgın hastalıkların hızla yayıldığı sığınma merkezlerinde yeni cilt hastalıklarının ortaya çıktığını açıkladı.
 
Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyru'l-Belah'ta bulunan Nahil Tıp Merkezi yetkilisi Sami Hamid, sağlık personelinin deri ve et erozyonuna neden olan bir dizi garip cilt hastalığı vakası kaydettiğini söyledi.
 
Merkez, bu cilt hastalıklarının nedeninin şu anda sığınmacı kamplarında bulunan böcek ısırıklarından kaynaklanabileceğini öne sürdü.
 
Şihab Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan Hamid, yeni cilt hastalığının akut bir deri iltihabı olarak başladığını ve günler içinde deri ve et erozyonuna dönüşerek kemiklere kadar ilerlediğini söyledi.
 
Merkezin bu akut dermatitten muzdarip üç hasta vakası kaydettiğini söyledi.
 
Hamid, bu vakaların gerekli tıbbi tetkik ve tedavilerin yapılması için Deyru'l-Belah'ın doğusundaki Aksa Şehitleri Hastanesi'ne nakledildiğini, burada tedavi edildiklerini ve kötüleşmeden kontrol altına alındıklarını söyledi.
 
Sağlık yetkilisi, Sağlık Bakanlığı ve Gazze Eczacılar Sendikası'nın bu vakalardan bazılarının detaylarını, bu hastalıkların nedenlerini bulmak ve uygun ilaçları temin etmek için Arap dünyasındaki ve bölgesel tıbbi araştırma merkezlerine gönderdiğini söyledi.
 
Gazze'nin orta ve güney kesimlerindeki çoğu göçmen kampının temel altyapı ve hizmetlerden yoksun olduğunu belirten Hamid, sokaklarda biriken çöplerin ve göçmen çadırlarının yakınındaki lağım sularının bu hastalıkların yayılması ve böceklerin üremesi için tehlikeli yuvalar olduğunu, dolayısıyla garip cilt koşullarını daha da kötüleştirdiğini kaydetti.
 
"Başlangıçta, uyuz hastalığının çadırlar arasında yayıldığını kaydettik ve tıbbi birim olarak bu konuya müdahale ederek Sağlık Bakanlığı ve UNRWA ile iletişime geçtik. Salgının yayılmaması için bu odakları kontrol altına almak ve enfekte olanları izole etmek için girişimde bulunduk" dedi.
 
Filistinli sağlık yetkilisi uyuzun, deri dışına kan çıkmasına yol açabilen şiddetli kaşıntıya neden olan bir deri hastalığı olduğunu hatırlattı.
 
Hamid, merkezin her gün yaklaşık 100 hastaya tıbbi hizmet verdiğini ve bunların yaklaşık %10 ila 12'sinin uyuzdan muzdarip olduğunu söyledi.
 
Çocukları etkileyen, üç gün süren, şiddetli ağrıya ve enfeksiyonu hızla yayan deri kabarcıklarının ortaya çıkmasına neden olan immünolojik bir deri enfeksiyonu olan çiçek hastalığının da yaygın olduğunu söyledi.
 
Gazze'de yerinden edilmiş insanlar, kötüleşen sağlık ve çevre krizlerinin yanı sıra, tekrarlanan yer değiştirmeler ve kamplarda su tedariki ve çöp tahliyesi gibi temel hizmetlerin eksikliği nedeniyle zor insani koşullardan muzdarip.
 
BM insani yardım kuruluşları, kronik su kıtlığı ve atık yönetimi eksikliği nedeniyle Gazze Şeridi'nde bulaşıcı hastalıkların yayılma riskinin arttığı konusunda uyarıda bulundu.
 
UNRWA Sağlık Programı'na göre, Gazze'deki UNRWA sağlık merkezleri ve barınaklarında haftada 800 ila 1.000 yeni hepatit vakası bildiriliyor.
 
BM ajansına göre savaştan önce bildirilen hepatit vakası haftada sadece 85 iken, Gazze'ye yönelik 10 aylık soykırım savaşının başlamasından bu yana bildirilen vaka sayısı yaklaşık 40.000'e yükseldi.
https://turkish.palinfo.com/news/2024/8/8/Sa-l-k-yetkilisi-Gazze-de-s-nmac-larda-deri-hastal-klar-salg-nlar-na-kar-uyard

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler