Münire AKARSLAN

Hayal Edin! Filistin Öyle Bir Yer Ki

Hayal edin! Filistin öyle bir yer ki;

Her adımınızda işgalcilerin açtığı yaraları görürken ecdadımızdan geriye kalan onurlu bir hatıraya da şahitlik ediyorsunuz.

Yafa'da Mahmudiye Külliyesi avlusunda işgalcilerin engeli sebebiyle paslanan ve yıllardır yerine yerleştirilemeyen minareyi görünce üzülüyor, II. Abdülhamit Han'ın meydana yaptırdığı saat kulesini görünce duygulanıyorsunuz.

Kıble Mescidi'nde canlı yayınlarla izlediğiniz baskınlarda delinmiş paravanları, kırılmış pencereleri bizzat görüp hüzünlenirken; Kubbet-üs Sahra'da Osmanlı'dan kalan çinilerin, özenle işlenmiş detayların büyüsüne kapılıyorsunuz.

İbrahim Camii mihrabında El-Halil Katliamı'nın kurşun izlerine şahit oluyorsunuz. Beş vakit namaz müjdesinin verildiği bölgede müezzinin ezan okumak için beş vakit kapıyı çalarak yahudilerden izin alması gerektiğini öğreniyorsunuz, içiniz kavruluyor; Osmanlı'nın bu topraklara nasıl özen gösterdiğini düşündüğünüzde ise geçmiş ve gelecek arasındaki uçurum gözlerinizin önüne seriliyor.

Her hafta onlarca genci sebepsizce öldüren, onlarca eve baskın gerçekleştiren yahudilerin; kendilerine ait mülklerini simgeleyen mezuzalarını Aksa'nın her kapısında görüyorsunuz ve işgalin gerçekleri tekrar yüzünüze çarpıyor. Oysa Kanuni Sultan Süleyman'ın, El-Halil kapısındaki kitabesinde İslam’ın hoşgörüsünü Kudüs surlarına nakşettiğine şahitlik ediyorsunuz.

İşgalcilerin hayatı her alanda zorlaştırmak için müslümanlara ne çok zulmettiğini gözlerinizle gördüğünüzde, her evde bir şehit/bir gazi/bir esir olduğunu öğrendiğinizde; yakın tarihte aynı devletin topraklarını paylaştığınız müslüman kardeşlerinizin boğuştuğu haksızlıklar göğsünüzü daraltıyor, boğazınızı düğümlüyor.

Filistlinli Musa Hicazi amcanın "Size hoşgeldiniz diyemeyiz, buraya asırlarca siz ev sahipliği yaptınız. Fakat Mescid-i Aksa esirken sen ne yaptın sorusu tüm müslümanlara sorulacaktır, bunu unutmayın." cümlelerini duyduğunuzda omzunuzdaki yük bir kez daha artıyor. Filistinli anneler size sarılıp "Bizi unutmayıp buraya geliyor oluşunuz bize güç veriyor. Biz de sizin anneleriniziz, bize dua edin." derken siz onların gözyaşlarını siliyorsunuz, onlar sizinkini...

Hayal edin! Filistin işte böyle bir yer...

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri

    Bu yazarın başka makalesi yoktur.