Osman ÖZENÇ

Bu Kapıyı Kaç Kez Daha Çalacağız

İsmi sevgili manasında olan El Halil kentinde Halil-ür Rahman'ın makamındayız. İsmiyle taban tabana zıt bir gerginlik ortamında Halil-ür Rahman’a giriyoruz. Halil İbrahim camisi ikiye bölünmüş olarak karşımıza çıkıyor, biz Müslümanlara ait olan bölümünde dua ediyoruz

Namaz vakti geldi müezzin ezan okuyacak ne var ki ezan mahfilleri Yahudiler tarafında bulunuyor.  Cami iken sinagoga çevrilen kısımda kaldığı için ezan okuma mahfili müezzin efendi ezan okumak için sinagog tarafına geçmesi gerekiyor. Bunun için müezzin efendi kapıyı tıklamaya başladı: 1, 2, 3 derken belki onuncu seferde kapı açıldı ve müezzin efendi ezanı okuyabildi daha öncesinden de duymuştuk ki Yahudiler canı isterse kapıyı açıyor istemezse açmıyor.

Ezan okumak için bir Yahudi’den izin istemek yahut onun müsaadesi ile ezan okumak kanımıza dokunan bir durumdur. Bu kapı ne kadar çok vurulmuş ise kapının tıklandığı yerlerin boyaları dökülmüş durumdadır. Yahudi kısmı ise bizim bu halimizden memnun olmalı ki kapıyı açmakta epey naz ediyor.

Bu, Ümmet için kahredici bir durum. Hiçbir Yahudi dünyanın hiçbir yerinde ibadet ederken hiçbir engele de takılmazken bizim ezan okuyabilmek için müsaade istememiz ağır bir durum. Kaldı ki biz Halil-ür Rahman Camii'ne 5 dakikada ulaşma imkânımız varken yaklaşık 20 dakika daha fazladan yol kat edip şehrin en dış tarafından camiye ulaşabildik. Yani çıkartılabilecek engellerin hiçbiri atlanmadan hepsi çıkartılıyor.

El Halil Müslümanlar ile Yahudilerin sık sık karşı karşıya geldiği bir şehir. Müslümanların haklarının ihlal edilmesi ve onların sindirilmesi için her şeyin yapıldığı bir şehir. Bu gençler üzerinde olumsuz bir etki oluşturmuş. Her bir genç barut fıçısı gibi, özlerinde hırs öfke ve intikam duyguları karışık bir bakış taşıyorlar.

El Halil kentinden ve Halil-ür Rahman Camii'nden çıkartılacak çok ders var: İbadet ve dua için gitmiş olduğumuz şehirden hüzün öfke ve kederle ayrılıyoruz.

Barış, Zafer ve mutlulukla en kısa zamanda yeniden dönmek dileğini içimizde muhafaza ederek araçlarımıza binip yine geldiğimiz zor ve meşakkatli yoldan dönmek üzere el Halil kentini terk ediyoruz.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri