AHMET AVANLIER

Gitmek İstediğini Kalbine Getirmekmiş Aslolan

GİTMEK İSTEDİĞİNİ KALBİNE GETİRMEKMİŞ ASLOLAN

İslam’ın ilk kıblesi, Yüce Allah’ın kendisini ve etrafını bereketli kıldım dediği yer, Âlemlere rahmet olarak gönderilen son peygamber, güzeller güzeli Hz. Muhammed Mustafa (sav) Efendimizin miraca yükseldiği, kendisine soranlara “Oraya gidiniz, gidemezseniz dahi kandillerinde aydınlatılmak üzere zeytinyağı gönderiniz” diyerek, hangi şartta olursak olalım önemsememizi, yardımdan geri kalmamızı öğütlediği yer, ecdadımızın tam 401 yıl hüküm sürdüğü, hem hâkimi hem de hadimi olduğu yer. Burası Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi gibi Müslümanların üç kutsal mekanından, mabedinden, mescidinden biri olan Mescid-i Aksa.

Her geçen gün adına yeni dünya düzeni dedikleri, tüm dünyada özellikle de Müslüman aleminde din kavramının ortadan kaldırılıp, seküler toplum oluşturmak adına bize unutturulan veya unutturulmaya çalışılan bir değerimizi hatırlatmak adına böyle bir giriş yapmayı tercih ettim.

Bir bakıma imân meselesi olan Mescidi Aksa için ne yaptığımız, nasıl dertlendiğimiz, bu meselenin neresinde olduğumuz çok önemli olmakla beraber bütün bu çalışmalardaki samimiyetimiz, ihlasımız en az meselenin kendisi kadar önemlidir. Zira içeriği boşaltılmış sevgiler, söylemler, eylemler laf kalabalığından öteye gitmediği gibi okuyana, dinleyene, izleyene de o derece etki ediyor. Tıpkı sigara içen bir babanın oğluna sigaranın zararlarını anlattığı ve içilmemesini tavsiye ettiği gibi faydalı, önemli ama maalesef etkisiz kalıyor.

Sanıyorum 2 yıl önceydi, Doğu Türkistan’daki Müslüman kardeşlerimize yapılan zulmü protesto etmek için Kayseri’de Hunat Camii’nde Cuma namazını müteakip toplanılacak ve bir duruş sergilenecekti. Afişte hatırladığım kadarıyla vurgu Müslümanlık, İslam, İslam’a ve Müslümanlara yapılan zulüm, aynı Peygamberin ümmeti ve aynı Kur’an’a tabii olan bizlerin duyarsızlığı idi. Afişi ve çağrıyı gördüğüm anda dahi yüreğim kanamış, gözlerimden akan birkaç damla yaşa mani olamamıştım. Çaresizliğimize, elimizden bir şey geliyor olmamasına dertlenmiştim. Davete icabet edip Hunat Camiine gittiğimizde, Cuma namazını eda edip avluda toplandığımızda biraz sonra sloganlar eşliğinde bildiriyi okuyacak arkadaşın Cuma namazında bulunmadığı gerçeği beni kahretmişti. İslam adına, İslam’a ve Müslümanlara yapılan zulüm adına koca koca sözlerle dolu bildiri okuyacaksın ve bunu etkili ses tonu ile haykırarak yapacaksın ama biraz önce kazası ve telafisi mümkün olmayan farz ibadetten nasibini almamış olacaksın. Galiba neden bu halde olduğumuzun en büyük sebebi demiştim içimden. Yanlış anlaşılmasın ne olur, burada verdiğim örnek oradaki toplantıyı önemsememek veya eleştirmek adına değil bilakis çok da önemli ve gerekli buluyorum. Hz. Ali’nin (ra) söylediği gibi “Zulme engel olamıyorsak, engel olunması için duyurmalıyız”. Arz etmeye çalıştığım, elhamdülillah ümmet konusunda belirli dertleri olan, bu konuda hassasiyeti olan bir kardeşiniz olarak, o heybetli sözlerin, yürekleri dağlayan acıları duyuran bu feryadın, söyleyenin samimiyetsiz davranışı yüzünden tesir etmemesine olan üzüntümdendir.

Aslında Suriye için, Arakan için, Myammar için, Doğu Türkistan için, Afrika için, tüm mazlum İslam coğrafyası için olduğu gibi Kudüs’ümüz, Mescidi Aksa’mız için de samimiyet sınavından geçtiğimize inanıyorum.

Dilimizdekini kalbimize indirmenin gerekliliğini arz ediyorum, “-mış gibi yapmaktan” seviyormuş gibi gözükmekten, önemsiyormuş gibi davranmaktan Rabbime sığınıyorum.

Allah nasip etti birkaç defa ziyaret edebildim Mescidi Aksa’yı. Bedenen bulunmuşluğum birkaç kez ama rüyamda gördüğümde anladım gidebildiğimi. Gitmeden kalbime getirebildiğimde anladım sevdiğimi, izlediğimde akıttığım gözyaşımdan anladım özlediğimi. Anlattım, anlatmaya çalıştım duygularımı, hissettiklerimi eşime, dostuma, arkadaşıma, gençlere, çocuklara… anlatabildim mi bilmiyorum. Allah biliyor ya kalbimi, bir kardeşim “abi ne zaman gidiyoruz Kudüs’e” dediğinde heyecanlanıyorum ve şükrediyorum Rabbime.

Hülasa dostlar ;

gerçek dert uykusuz bırakır,
gerçek sevgi kalbi sızlatır,
gerçek tebessüm içi ısıtır,
gerçek aşk yollara düşürür,

Rabbim bizlere, Mescidi Aksa’yı okumayı, Mescidi Aksa’yı anlamayı, Mescidi Aksa’yı gerçek anlamda sevebilmeyi nasip etsin inşallah…

Kalın sağlıcakla

Ahmet AVANLIER / 01.06.2021

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri