Rümeysa Arar

Ufukları Siyah Umutları Diri Şehir

UFUKLARI SİYAH UMUTLARI DİRİ ŞEHİR
Tarıh boyunca Kudüs;Yebusiler ,Birleşik İsrail krallığı, Romalılar ,Emeviler, Abbasiler, Fatimiler, Selçuklular, Memlükler, Osmanlı ve daha pek çok medeniyetin hüküm altına girmiş hükmü altında olduğu devletlere hep bir iftihar sebebi olmuştur . Şehir sosyal ve mimari açıdan pekçok kültürün izlerini taşımıştır fakat özellikle Yahudi, Hristiyan ve Müslüman geleneklerinin izleri daha köklü ve belirgindir. Yahudiler için varoluşun yükselişi simgesidir, Müslümanlar için mi? Bizim içinse Kudüs; miracın hüsnün ardından gelen lütfun, kutlu fetihlerin, adil komutanların, şahadetin ve cengaverliği simgesidir. Elleri taş, kalpleri aşk dolu çocukların ağzından “ korkmuyoruz !” diye çıkan ve göklere yükselince “Tekbir” diye yankılanan sesin, Allah yolunda bir an bile düşünmeden verilen onlarca nefesin simgesidir.  
    Mescid aksa hem Rabbin evinden hem senin kendi gönül mülkünden uzağa düşmüş hicran yuvasının adıdır. Kudüs; gözyaşıdır, acıdır ama en çok peygamberler şehrinin adıdır. Hiçbir aşık yoktur ki telaffuz etmiş olmasının adını. Hiçbir ben ispat edemez sen demeden önce varlığını. Güneşin Şavkı, almıyorsa ışığını sarı kubbesinden Beytül Makdis de; aydınlanmıyor müminlerin hüzünlü yüzü.  Mukaddes kaya, ilk kıblesiyım İslam’ın diye muştuluyor gördüğü her Müslüman çocuğu. Peygamber efendimiz sallallahu vesellem “ Oraya gidiniz ve orada namaz kılınız eğer gidemezseniz kandillerini yakıt olmak üzere zeytinyağı gönderiniz.” buyurmuştur.” Kudüs nedir? Kudüs, kandil olamasanda  yağı olmaktır.
 “ Gel !
  Anne ol.
  Çünkü anne,
  bir çocuktan bir kudüs yapar.”
  “Adam baba olunca,
   İçinde bir kudüs canlanır.” diyen kudüs şairi Nuri Pakdil. Her kadının en büyük gayesi salih bir evlada ana olmaktır. Her erkek de hadisi şerifte geçen ve sadakayı cariye hükmündeki” kendisine dua eden hayırlı evlat” müjdesine mazhar olabilmek için baba olmak ister.
     Ana-babalar yeni bir Selahattin, yeni bir Abdülhamit yetiştirme umudu ve gayreti içindedir daimi olarak.
Kudüs için ne yapmalıyız? Yürümeliyiz. Çünkü yürüdükçe ayaklarımıza bir kudüs gücü gelecek, Nuri Pakdil şiirinde çok güzel özetlemiş.
“ Ağlayın su yükselsin, belki kurtulur gemi.” diyor şair. Kudüs gözyaşıdır. Silahı; işgalcilerin gözünden sapan, lakin hakikati iman. Filistinli çocuğun gözyaşı…
Kudüs’e sahip çıkmak ancak bizi şerefli yapar. Bize düşen hür Kudüs için çabalamaktır. Hiçbir şey yapamasakta kudüs zaten şereflidir. Yaptıklarımız bizi kurtarır, Kudüs’ü değil.
Bizi kurtaracak olan “Küdüs’ü sevmek ile mükellefiz, kavuşmak mı? Onu Allah bilir demek tevekkülü bohça edinmek, namaza miraç, duayı silah bilmektir.
Yani özetle” kanımız oluk oluk da aksa; ”Kurtulacak Aksa “ deyip sefer halinde olmaktır.
O halde deriz ki:” Kudüs bizzat İslam’dır.

           Bu makale “hucurat hareketinin #AksaHalkaları projesi kapsamında yazılmıştır.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri

    Bu yazarın başka makalesi yoktur.