- 17 Mart 2025 - MİLLİ BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİN 5 KİLOMETRE TAŞI
- 10 Mart 2025 - NEYİ ÇEKİYORSUNUZ? (Rezonans-Çekim yasası)
- 03 Mart 2025 - ŞEYTANI NE DAVET EDER?
- 24 Şubat 2025 - ŞANLI DEVRİMİ DUYDUNUZ MU?
- 17 Şubat 2025 - AİLE YILINDA KAMU-STK DENGESİ (AİLE VAKFI ÖNERİSİ)
- 10 Şubat 2025 - MİKROFONLA EZAN OKUNURKEN SAĞA/SOLA DÖNÜLÜR MÜ?
- 04 Şubat 2025 - YILDIZ MI, AY MI, KARA DELİK MİSİNİZ?
- 27 Ocak 2025 - FELAKETLERİN İLK ADIMI SUÇLUNUN MASA İLAN EDİLMESİYDİ
- 20 Ocak 2025 - “ÜZÜMÜN SAPI, ARMUDUN ÇÖPÜ, MUZUN KABUĞU” YENİR Mİ?
- 13 Ocak 2025 - BİZİ KİM DAHA İYİ YIKAR? SU MU, ATEŞ Mİ?
- 07 Ocak 2025 - KAN BAĞIŞI MI? HACAMAT MI?
- 30 Aralık 2024 - KAVGALARIN ASIL SEBEBİ NEDİR?
- 25 Aralık 2024 - “VER KORKUYU” DEĞİL; “VER COŞKUYU”
- 17 Aralık 2024 - İMAN-HİKMET-GAYRET-TEVEKKÜL
- 09 Aralık 2024 - ZITLIKLARIN ORTASINDA VASATI BULMAK
- 02 Aralık 2024 - MECELLE PUSULASI (ALTIN FORMÜL İÇERİR)
- 25 Kasım 2024 - ZAHMETTEN KAÇARAK RAHMETE ULAŞILABİLİR Mİ?
- 18 Kasım 2024 - HAK YOK VAZİFE VAR; FERT YOK CEMİYET VAR.
- 11 Kasım 2024 - POLİMAT-ENTELEKTÜEL
- 04 Kasım 2024 - ÖNCE DONANIM (HARDWARE) SONRA YAZILIM (SOFTWARE)
- 28 Ekim 2024 - İBRETLİK BİR ÖLÜMDEN DERS ÇIKARABİLMEK (FETÖ GERÇEĞİ)
- 21 Ekim 2024 - YAŞLANMA “SÜREÇ ODAKLI” BİR GELİŞMEDİR VE ANNE KARNINDAN BAŞLAR.
- 15 Ekim 2024 - ÜÇÜ BİRLEYEBİLİR MİYİZ? (Türkçülük/İslamcılık/Batıcılık)
- 07 Ekim 2024 - BEYİN-BEYİNCİK-VİCDAN=YASAMA-YÜRÜTME-YARGI
- 30 Eylül 2024 - GEÇMEK Mİ, KALMAK MI?
- 23 Eylül 2024 - METAFOR (MESNEVİ/KABAK METAFORU)
- 03 Eylül 2024 - KİTAP VE SİLAH DENGESİ
- 12 Ağustos 2024 - ÖNCELİKLİ KAYGILARIMIZ
- 06 Ağustos 2024 - SEVGİ-ACI-HZ. İNSAN
- 22 Temmuz 2024 - GENÇLİĞİN GÜNDEMİNDEKİ KONULARA DAİR: SORU/CEVAP
- 15 Temmuz 2024 - KAPAĞINIZ/DUDAĞINIZ KAPALI MI?
- 09 Temmuz 2024 - SÜLEYMANLAR AYAKTA ÖLÜR.
- 05 Temmuz 2024 - EVLİLİK YAŞI İÇİN 5 N 1 K (HZ. AİŞE ÖRNEĞİ ÜZERİNDEN)
- 23 Mayıs 2024 - “EN BÜYÜK SÜRPRİZ” BİZİ BEKLİYOR OLABİLİR Mİ?

DR. CEMİL PASLI
-YENİ- İYİ FİNAL/YAŞLILIK İÇİN…
İYİ FİNAL/YAŞLILIK İÇİN…
“Gayri memnunlar medeniyet kuramazlar”der İbn Haldun.
Ben de ondan ilhamla “gayri memnunlar hayatın anlamını idrak edemezler, yaratılışın sırrına vakıf olamazlar” cümlesini kuruyorum.
Bütün renkleriyle anlatan “Human” belgeselindeki yüz yaşını çoktan devirmiş Endonezya’lı Müslüman nine ne güzel söylüyor:
“Dünyada gülersek, ahirette de güleriz.”
Bu söz Hz. Peygamber (s.a.v.)’in “Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz” hadisinin de anlamın farklı bir ifade biçimi.
İki yıldan fazla Konya Huzuerevi’nde idarecilik yaptım.
300 den fazla yaşlı ile sürekli vakit geçirme, onları yakından gözlemleme imkânım oldu.
Hayatını otoban gibi farklı uğraş ve meşguliyetle çok şeritli olarak dizayn edenlerin yolculukları daha uzun ve keyifli oluyor.
Hayal ve hatıra dengesinden onların terazisi hep hayal adına daha fazla ağır basıyor.
Hayatın kalitesinde en çok dikkat etmemiz gereken organımız beynimiz ve kalbimiz.
80 yaşının üstünde çok güçlü hafızaya sahip olan kişiler “süper yaşlı” olarak anılıyor.
Söz konusu bu kişilerin hafızalarının biyolojik yaşlarından 20 - 30 yıl daha genç olduğu belirtiliyor. İspanya’da Madrid Politeknik Üniversitesi’nde nörolojiprofesörü olan Dr. Bryan Strange ve ekibi süper yaşlıların hafızalarının sırrını araştırdı.
Ekip, bu kişilerin beyinlerinin akranlarına göre çok daha az küçüldüğünü, bilimsel ifadeyle daha az atrofiye sahip olduklarını buldu.
Araştırmada, süper yaşlıların beyinlerinde hafıza için önemli olan bölgelerin, özellikle de hipokampüs ve entorhinal korteksin daha fazla hacme sahip olduğu belirlendi.
Ayrıca, bu kişilerde bilişsellikle ilgili olan beynin ön tarafındaki bölgeler arasında daha iyi korunmuş bir bağlantı vardı. Araştırmada incelenen süper yaşlıların beyinlerinde Alzheimer hastalığının minimal belirtileri görüldü.
Araştırma İspanya’dan 80 yaşının üstündeki 119 kişi üzerinde yürütüldü. Bu kişilerin 64’ü süper yaşlılar grubundan çok güçlü hafızaya sahip insanlardı. Katılımcılar hafızalarını ve beyinle ilgili becerilerini değerlendiren birden fazla test tamamladılar, beyin taramaları ve kan tahlilleri yapıldı, yaşam tarzları ve davranışlarıyla ilgili soruları yanıtladılar. Chicago Üniversitesi’nden nöroloji profesörü Emily Rogalski, New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, süper yaşlıların çok nadir olduğunu belirtti. Rogalski, “Bir süper yaşlıyla tanıştığınızda bunu hemen anlarsınız. Çünkü hareketli, canlı, enerjik, motivasyonu yüksek insanlardır” dedi.
Süper yaşlı olabilmek için çok net formüller bulunmuyor. Ama uzmanlar güçlü hafızaya sahip olabilmekte şu dört etkenin faydalı olduğunu söylüyor:
1.Sağlıklı beslenme
2.Fiziksel aktivite
3.Yeterli uyku
4.Sosyal bağlar
Uzmanlar güçlü hafızaya sahip süper yaşlıların, tansiyon ve şeker seviyelerinin yaşıtlarına göre çok daha iyi durumda olduğunu, fiziksel sağlıkları sayesinde hareketlilik testinde daha iyi performans gösterdiklerini söyledi. Tüm bunların da onların daha iyi zihinsel sağlığa sahip olmasını desteklediği belirtildi.
Allah bizlere sıfır km bir vücut teslim ediyor ve o azaların hakkını verdiğimiz süreçte sağlık ve afiyetle kullanıyoruz.
Şükür; verilen her nimetin yerinde kullanılmasıdır.
Kullanılmayan kas nasıl eriyorsa (atrofi) kullanılmayan beyinde küçülüyor ve insanı Alzheimer ve demans gibi rahatsızlara sürükliyor.
“Eğer şükrederseniz elbette size nimetimi artıracağım. Şâyet nankörlük ederseniz, hiç şüphesiz azâbım çok şiddetlidir.” İbrahim, 14/7.
Good Finale/For Old Age…
“The dissatisfied cannot establish civilization,” says Ibn Khaldun.
Inspired by him, I say, “the dissatisfied cannot comprehend the meaning of life, they cannot grasp the secret of creation.”
How beautifully the Indonesian Muslim grandmother, who is well over a hundred years old, says in the documentary “Human”, which tells it with all its colors:
“If we laugh in this world, we will laugh in the hereafter.”
This statement is also a different expression of the meaning of the hadith of the Prophet (pbuh), “You die as you live.”
I worked as an administrator at the Konya Nursing Home for more than two years.
I had the opportunity to spend time with more than 300 elderly people and observe them closely.
The journeys of those who design their lives as multi-lane highways with different occupations and concerns are longer and more enjoyable.
Their scales always weigh more heavily on the side of dreams and memories.
The organs we should pay the most attention to in the quality of life are our brain and heart.
People over the age of 80 who have very strong memories are referred to as “super-aged.” It is stated that the memories of these people are 20-30 years younger than their biological age. Dr. Bryan Strange, a professor of neurology at the Polytechnic University of Madrid in Spain, and his team investigated the secret of the memories of super-aged people.
The team found that the brains of these individuals were much less shrunken than their peers, and in scientific terms, had less atrophy.
The study determined that the brains of super-agers had more volume in areas important for memory, especially the hippocampus and entorhinal cortex.
In addition, these individuals had better-preserved connectivity between regions in the front of the brain that are involved in cognition. The brains of the super-agers examined in the study showed minimal signs of Alzheimer's disease.
The study was conducted on 119 people over the age of 80 from Spain. 64 of these people were people with very strong memories from the super-ager group. The participants completed multiple tests that assessed their memory and brain-related skills, underwent brain scans and blood tests, and answered questions about their lifestyle and behavior. Emily Rogalski, a professor of neurology at the University of Chicago, told the New York Times that super-agers are very rare. “When you meet a super-ager, you know it right away. Because they are active, lively, energetic, highly motivated people,” Rogalski said.
There are no clear formulas for being super old. But experts say that the following four factors are beneficial in having a strong memory:
1. Healthy diet
2. Physical activity
3. Adequate sleep
4. Social connections
Experts said that super old people with strong memories have much better blood pressure and sugar levels than their peers, and that they perform better in mobility tests thanks to their physical health. It was stated that all of these support their better mental health.
Allah gives us a zero km body and we use those organs healthily and well-being as long as we give them their due.
Gratitude is the proper use of every blessing given.
Just as an unused muscle wastes away (atrophy), an unused brain shrinks, leading people to illnesses such as Alzheimer's and dementia.
"If you are grateful, I will surely increase My blessing upon you. But if you are ungrateful, My punishment is severe." Ibrahim, 14/7.
Henüz Yorum yok